COLLECTIE

Laag over laag geschilderd met ei-tempera

Janine Lamers schildert met alle gangbare soorten verf en haar specialisatie is ei-tempera. Een verfsoort die zij zelf maakt volgens oud recept met o.a. pigmentpoeder, eigeel en water. Omdat er weinig of geen olie wordt gebruikt zit er naar verhouding veel pigment in deze verf, waardoor een helder en fluweelachtig uiterlijk ontstaat met zéér intense kleurkracht.
Wanneer Janine met een vrij onderwerp bezig is ontstaan er al schilderend gedachtebeelden die pas tijdens het schilderen hun definitieve vorm krijgen.
Haar werk is figuratief, aangevuld met geabstraheerde vormen.

Balkan, laag over laag geschilderd in ei-tempera

Twee werelden, schilderij in ei-tempera

Watermolens, ei-tempera

Nadat het schilderij klaar is volgt er meestal nog een ets met hetzelfde onderwerp. Omdat het vormproces door gaat is de ets weer net even anders als het schilderij.

Door deze manier van werken heeft elke ets of schilderij zijn eigen betekenis, zijn eigen verhaal. Herkenbare vormen trekken daarin het eerst de aandacht, maar al snel blijkt dat er toch nog iets meer aan de hand moet zijn. Figuratieve elementen in haar vrije werk zijn vaak meer bedoeld als metafoor of staan symbool, waardoor ze een weg openen naar een andere wereld dan die van de afbeelding zelf. Een mysterie dat niet direct op te lossen is en prikkelt om er je eigen invulling aan te geven.

Je zou haar werk kunnen plaatsen onder de noemer fantastisch realisme of spirit-art. Diepgaand door de kleurrijke realistische én symbolische voorstellingen. Werk wat niet gauw zal gaan vervelen, juist door die diepere laag wat er de oorzaak van is dat je steeds weer iets anders kan gaan zien.

Inspiratie haalt Janine voornamelijk uit haar verwondering voor de samenhang van alle dingen, de macht die doet leven, de groei, de natuur- en cultuurverschijnselen, ook haar intuïtie speelt een grote rol.

Dansend de zomer in, kleurenets

Familia, kleurenets

Ei-tempera schilderij

In-vloed, schilderij in ei-tempera

In-vloed, kleuren ets

Begrenzing

Tekeningen in houtskool

Lichtpuntje

Ingrijpend