COLLECTIE

Laag over laag geschilderd met ei-tempera
Schilderijen en kleurenetsen
 
Janine Lamers schildert met alle gangbare soorten verf, met als specialisatie ei-tempera. Een verfsoort die zij zelf maakt volgens oud recept met o.a. pigment, eigeel en water. Omdat er weinig of geen olie wordt gebruikt zit er naar verhouding veel pigment in deze verf, waardoor een helder en fluweelachtig uiterlijk ontstaat met zéér intense kleurkracht.
Wanneer Janine met een vrij onderwerp bezig is ontstaan er al schilderend gedachtebeelden die tijdens het schilderen hun echte definitieve vorm krijgen.
Haar werk is meestal figuratief, aangevuld met geabstraheerde vormen.

Balkan, laag over laag geschilderd in ei-tempera

Twee werelden, ei-tempera

Watermolens, ei-tempera

Nadat het schilderij klaar is volgt er meestal nog een ets met hetzelfde onderwerp. Toch zien we dat de afbeelding van deze ets dan weer net even anders is, omdat het vormproces door gaat.

Door deze manier van werken heeft elke ets of schilderij zijn eigen betekenis, zijn eigen verhaal. Herkenbare vormen trekken daarin het eerst de aandacht, maar al snel blijkt dat er toch nog iets meer aan de hand moet zijn. Figuratieve elementen in haar vrije werk zijn vaak meer bedoeld als metafoor of staan symbool, waardoor ze een weg openen naar een andere wereld dan die van de afbeelding zelf. Een mysterie dat niet direct op te lossen is en prikkelt om er je eigen invulling aan te geven.
Je zou haar werk kunnen plaatsen onder de noemer fantastisch realisme of spirit-art. Diepgaand door de kleurrijke realistische én symbolische voorstellingen. Werk wat niet gauw zal gaan vervelen, juist door die diepere laag wat er de oorzaak van is dat je steeds weer iets anders erin kan gaan zien.
Inspiratie haalt Janine voornamelijk uit haar verwondering voor de samenhang van alle dingen, de macht die doet leven, de groei, de natuur- en cultuurverschijnselen en ook haar intuïtie speelt een grote rol.

Dansend de zomer in, kleurenets

Familia, kleurenets

Ei-tempera schilderij

In-vloed, ei-tempera schilderij

In-vloed, kleuren ets

Begrenzing

Tekeningen in houtskool

Lichtpuntje

Ingrijpend